SSAB: Första fossilfria stålet levereras nu

SSAB, LKAB och Vattenfalls gemensamma projekt Hybrit tuffar på och nu står det klart att världens första fossilfria stål är färdigt för leverans. Det uppger SSAB:s vd, Martin Lindqvist, under en presentation på onsdagsförmiddagen.

Det färdigproducerade fossilfria stålet avses levereras till Volvo, uppger SSAB:s Johnny Sjöström, divisionschef för affärsområdet Special Steels under presentationen.

Tidigare under sommaren har SSAB inlett samarbete med såväl AB Volvo som Volvo Cars kring det fossilfria stålet.

Stålet har tillverkats vid SSAB:s anläggning i Oxelösund.

”Håller upp till månen”

”Till och med Spacex-programmet använder plåt från Oxelösund för att bygga en ramp som håller för deras raketer som ska upp till månen”, tillägger Johnny Sjöström.

Gällande efterfrågesituationen nämner SSAB:s vd Martin Lindqvist att det mer handlar om i vilken takt Hybrit lyckas producera materialet, snarare än att det är fråga om det finns intresse från marknadens håll.

”Intresset är större än tillgången”, understryker Martin Linqvist.

Ska ersätta kokskol

Det fossilfria stålet uppskattas, åtminstone initialt, säljas till en premie om 20-30 procent jämfört med konventionellt stål. På frågan om vilket pris som behöver tas för stålet för att affären ska nå break-even, då det kommer krävas stora investeringar, svarar Martin Lindqvist att man än så länge inte räknat på det.

Under presentationen deltog även näringsministern Ibrahim Baylan, Jan Moström som är vd och koncernchef på LKAB och Anna Borg, som är vd för Vattenfall.

Hybrit-projektet syftar till att ersätta kokskol, som traditionellt behövs för järnmalmsbaserad ståltillverkning, med fossilfri el och vätgas.

Relaterat:

Hälsoappen Lifesum plockar in 46 miljoner kronor I hälsoappen Lifesum kan användare logga sin träning och kost för att få en bättre hälsa. Lifesum nådde för ett år sedan 25 miljoner användare, den si...
13 spelbolag utreds av KO Totalt 13 spelbolag utreds av konsumentombudsmannen efter att ha brutit mot lagen om måttfull spelreklam. "Det är främst internetcasinon och det rö...
Staten ökar ägandet i SAS – går in med 5 miljarder... Krisande SAS får fem färska miljarder av svenska staten – men med höga krav om kraftig uppsnabbad miljöomställning. Men Vänsterpartiet tycker att krav...
Liten ljusning på arbetsmarknaden Arbetsförmedlingen levererar en ljusglimt från arbetsmarknaden. Antalet varslade personer förra veckan var det lägsta hittills under coronakrisen samt...