Stängd gräns – gynnar norska handlare

En miljardindustri står stilla på den svenska sidan av gränsen på grund av coronakrisen. Norska butiksägare behöver däremot rekrytera extrapersonal, rapporterar norska NRK i samarbete med SVT Värmland.

Norges motsvarigheten till Systembolaget ”Vinmonopolet” har i Kongsvinger ökat sin försäljningen med 300 procent efter att gränsen stängts mot Sverige.

– Det är helt surrealistiskt. Det är som julhandeln flera gånger om, och det kom över en natt. Direkt när gränsen stängdes, berättar butikschefen Monica Sörpeböl.

Flera svenska butiker vid gränsen till Norge har samtidigt förlorat över 90 procent av sina kunder.

– Det är som en ökenstad, helt övergivet, kommenterade Kaj Hänninen, vd för Hypermat i Charlottenberg till lokala medier i slutet av mars.

Coronakrisen kan få konsekvenser för gränshandeln även på sikt, säger Ole-Christian Hallerud ägare av köpcentrum i Charlottenberg, Töcksfors och Strömstad.

– Det kommer att få långsiktiga konsekvenser för hur vi ser på våra investeringar i framtiden, säger han till norska NRK.

2019 handlade norrmännen för 15 miljarder kronor i Sverige, den högsta summan någonsin.

Relaterat:

Mäklarstatistik: Villapriserna fortsatte uppåt Prisuppgången på villor fortsatte i juni med en uppgång om 2 procent från i maj. Samtidigt var priserna på bostadsrätter oförändrade. Det visar statis...
Rejält stigande inflation – osäker utveckling Inflationen drog iväg ordentligt i januari. Rejält stigande elpriser i kylan bidrog, visar nya siffror. Men det är ingen inflationsbrasa på gång, u...
Jobbannons avslöjar: Nordisk lansering från Amazon... Sverige blir först ut. Sedan följer Finland, Danmark och Norge. Det framgår av en färsk jobbannons från e-handelsjätten Amazon. Tecknen på Amazons ...
Stockholms återhämtning ”extraordinärt stark... Huvudstadens återhämtning efter pandemin är urstark. Stockholmsbarometern för andra kvartalet visar den kraftigaste konjunkturuppgången sedan mätninga...