Stockholm sjätte rikaste staden i EU

London som snart lämnar EU är för tillfället överlägset rikast i EU. Sveriges huvudstad Stockholm kommer på en sjätte plats.

Eurostat har sammanställt regional BNP per capita för 2017 och konstaterar att sjuttiofem procent av EU:s medborgare bor i områden där den regionala BNP:n ligger över genomsnittet.

Rikast är som vanligt Londons innerstad speciellt den västra delen med ett BNP per capita på 209 900 euro, jämfört med 30 000 som är snittet för hela EU.

Efter London kommer Luxemburg, södra Irland, Köpenhamn och Brysselregionen. Stockholm kommer på en sjätte plats tillsammans med tyska Hamburg.

Bulgarien är fattigast med fem fattiga regioner. I Bulgariens nordvästra delar är BNP per capita bara 4 600 euro, 15 procent av snittet i EU.

Alla Sveriges regioner ligger över genomsnittet.

Samtidigt räknar Eurostat även med köpkraftsstandard (PPS) för att ta hänsyn till länders prisskillnader. På den listan halkar Stockholm ned till 13:e plats tillsammans med Köpenhamn.

Londons innerstad toppar även PPS-listan med god marginal före Luxemburg och södra Irland. Längst ned på listan kommer franska Mayotte i Indiska oceanen och de bulgariska fattigregionerna.

Alla Sveriges åtta regioner ligger rejält över snittet när det kommer till BNP per capita. När de kommer till köpkraftsstandard är sju av åtta svenska regioner över snittet, Norra Mellansverige hamnar strax under.

Relaterat:

Dyster jobbprognos – Sverige i Europabotten Slovakien, Spanien, Storbritannien – och Sverige. Det är länderna med de allra svagaste sysselsättningsprognoserna enligt bemanningsföretaget Manpower...
H&M:s försäljning halverad under coronakrisen... Den svenska klädjätten H&M är hårt pressad av coronakrisen och rapporterar nu ett föräljningstapp på 57 procent mellan 1 mars till 6 maj, jämfört med ...
Insiders som gjort affärer efter midsommar Flera insynspersoner har passat på att fylla på portföljen, eller sälja av innehav, sedan midsommarhelgen. Här är ett urval. Christer Fåhreus, l...
Svenska spelundret har växtvärk Den svenska spelindustrin har växtvärk. Många spelföretag har svårt att hitta investerare och rätt personal. Förra året omsatte dataspelsbranschen...