Stor ökning av investeringsbedrägerier

Antalet anmälda investeringsbedrägerier i Sverige har ökat med 57 procent under det första halvåret i år, jämfört med samma period förra året, rapporterar SVT Nyheter.

Under 2019 lurade brottslingar till sig motsvarande 38 miljoner kronor per månad genom investeringsbedrägeri i Sverige – motsvarande siffra för det första halvåret i år är 56 miljoner kronor, enligt Nationellt bedrägericenter, NBC, hos polisen.

Ofta luras människor med nätannonser där man lockas till att göra en första investering.

– Det kan handla om exempelvis 250 euro som en första investering. Men de nöjer sig inte med det utan vill att du ska investera mer. Gör du inte det får du inte heller tillbaka pengarna du investerat från början, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på NBC, till SVT.

Många inser fort att de inte kommer få tillbaka några pengar, medan andra har blivit av med miljontals kronor på det här sättet, säger Mauritzson.

80 procent av bedrägerierna har en internationell koppling.

Män i åldrarna 50–74 var den vanligaste gruppen som anmälde att de utsattes för investeringsbedrägeri under 2019.

Redan förra året varnade Finansinspektionen för en kraftig ökning av investeringsbedrägerier. På FI:s varningslista listas företag som kontaktar svenska konsumenter med bluffinvesteringar.

Fakta: Så går bedrägerierna till

Ett investeringsbedrägeri kan ske i tre skilda faser.

Det börjar ofta med en försäljningsfas, där en påstådd investeringsrådgivare eller säljare har ett erbjudande om en ”lovande” investering.

Sedan en återköpsfas där bedragaren påstår att en avgift måste betalas för att den lurade ska kunna få tillbaka sina pengar eller sin vinst.

Slutligen räddningsfasen, där en bedragare hör av sig med ett falskt erbjudande om hjälp när offret förstått bedrägeriet, från någon som är i maskopi med den ursprungliga bedragaren.

Källa: Finansinspektionen

Relaterat:

Muntra toner på Stockholmsbörsen Stockholmsbörsen lyfte på torsdagen i linje med de flesta övriga marknader. Vid stängning hade det breda OMXS-indexet gått upp 1,7 procent. Även OMXS3...
Volvo Cars sätter nytt säljrekord Under årets första elva månader har Volvo Cars ökat sin försäljning med 13,5 procent jämfört med samma period 2017. Totalt har Volvo Cars redan sålt f...
Höjd kommunalskatt i 270 av 290 kommuner Kommunalskatten har höjts i 270 av 290 kommuner de senaste tio åren, det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort. Det finns vissa likheter ...
Volvo Cars återkallar 2,1 miljoner bilar Volvo Cars återkallar drygt 2,1 miljoner äldre bilar över hela världen. I Sverige påverkas över 400 000 bilägare. – Det är den största återkallelse...