Storvarsel på Eberspächer 450 personer får gå

Storföretaget Eberspächer som tillverkar avgassystem i Nyköping tvingas till neddragningar och meddelade idag personalen att 450 personer varslas.

De anställda kallades på eftermiddagen till ett stormöte där de fick reda på nyheten. På grund av att en stor kund har valt en annan leverantör, tvingas man till neddragningar.

– Det innebär att vi under kommande 18 månader måste minska vår personalstyrka med 450 tillsvidareanställda, säger VD Fredrik Zöögling i ett pressmeddelande.

Totalt ska 350 arbetare och 100 tjänstemän tvingas lämna företaget.
Kommer behöva gå tidigast i juli

Enligt pressmeddelandet från företaget kommer de första medarbetarna att behöva lämna tidigast i juli 2019.

– Våra medarbetare har gjort ett fantastiskt jobb att tillgodose vår kunds behov, kvalitet och leverans har skötts på en mycket hög nivå, säger Fredrik Zöögling.

Eberspächer är ett internationellt stålföretag som bland annat tillverkar fordonsvärmare och avgasrör.
Kenneth Säfström.

Kenneth Säfström är ordförande på IF Metall på Eberspächer.

– Än så länge är det lite tryckt stämning, säger han.

Vad gör ni i facket nu?

– Nu inväntar vi på att sätta oss i förhandlingar med företaget om hur vi ska gå till väga. Annars informerar vi och stöder våra medlemmar.
Förhandlar med fackliga organisationer

Enligt pressmeddelandet startar nu företaget och de fackliga organisationerna förhandlingar för att enas om hur den framtida organisationen ska se ut.

– Därefter förhandlar parterna om hur den organisationen ska bemannas, säger Fredrik Zöögling.

Relaterat:

Svensk vapenexport minskar – inte längre top... Sverige som var världens sjunde största vapenexportör för 15 år sedan har idag fallit ner till en femtonde plats. Det visar ny statistik från Sipri, S...
Nedgången tilltar på börsen Rädslan för en andra smittvåg verkar ha tagit kommando över börsen på onsdagen. I Stockholm har breda OMXS-index fallit 1,6 procent. Byggföretaget ...
Coronastöd förlängs i tre månader Företagen får förlängda stöd för att klara coronakrisen. Bland annat förlängs stödet för korttidspermittering. Just nu håller finansminister Magdalena...
Astra Zeneca utesluter inte covidvaccin i år Läkemedelsjätten Astra Zeneca kan komma att börja vaccinera mot covid-19 redan före årsskiftet, säger vd:n Pascal Soriot i en intervju med Dagens Nyhe...