Storvinst för Ericssons koncernchef Börje Ekholm

Det blev en rejäl vinst för telekomtillverkaren Ericssons koncernchef Börje Ekholm förra året. Börje Ekholm fick bonus och lönelyft på totalt 13 miljoner kronor. Det visar bolagets årsredovisning för 2018.

Koncernchefens lön steg till 15,4 miljoner kronor och på det läggs ytterligare en så kallad “långsiktiga rörlig ersättning” på 18,4 miljoner kronor en ökning på 12,3 miljoner jämfört med 2017.

Med kostnader för pension, sociala avgifter och skatter steg Ericssons totala nota för Börje Ekholm till hisnande 55,2 miljoner kronor. För 2017 låg kostnaden för koncernchefen på 37,2 miljoner kronor.

Enligt årsredovisningen kunde Ekholm även ta hem nästan 740 000 kronor i värdelyft för så kallade syntetiska aktier, en ersättning som baseras på koncernchefens styrelsearvode.

Årsredovisningen visar dessutom att Börje Ekholm har ett optionsavtal med de större ägarna i Ericsson, Industrivärden och Investor. Ekholm har fått köpa två miljoner köpoptioner för 49 öre styck som ger honom rätt att köpa B-aktier i Ericsson för 80 kronor styck om sju år.

I dagsläget kostar en Ericsson aktie 85 kronor på Stockholmsbörsen, det är nästan en fördubbling av priset sedan Börje Ekholm tog över som koncernchef i oktober 2016.

Relaterat:

Statistik: Fler svenskar jobbar hemifrån igen Har köksbordet blivit hemmakontor där de digitala möten avlöser varandra? Du är inte ensam. De senaste veckorna verkar fler svenskar ha valt att ...
Grinig Stockholmsbörs vände uppåt Efter måndagens börsfall på grund av nyvaknad oro för ökad smitta hämtade sig Europas börser. Men på Stockholmsbörsen var det länge segt innan det bre...
Fler vill jobba i Sverige Tusentals utländska ingenjörer, bärplockare, kockar och städare vill jobba i Sverige. Efter pandemismällen ökar arbetskraftsinvandringen rejält på nyt...
Aktiesparande ny inriktning på gymnasiet P/E-tal, ränta på ränta och lånefällor. Nu kan gymnasielever i Stockholm välja en gymnasieutbildning med aktiesparande och privatekonomi som inriktnin...