Svårt för unga att få bolån

Höga priser, stor kontantinsats och fast anställning som lånekrav. Det är de största hindren för att köpa en bostad för unga vuxna, visar en rapport från Bluestep Bank.

Det är inte bara priserna och kontantinsatsen som skapar problem för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden.

Ett stort problem är att många nekas bolån för att de saknar fast anställning.

I en färsk undersökningen som gjorts av Sifo Kantar svarar 51 procent  i åldern 18-29 år att ett hinder är att de saknar fast anställning. I åldersgruppen 50-64 år var det vara 16 procent som anser det vara ett problem.

– Det är helt oacceptabelt att individer nekas bolån bara för att de har valt en annan väg in på arbetsmarknaden än genom en tillsvidareanställning. Särskilt när vi lever i en tid då allt fler vill starta eget eller börja jobba under friare arbetsformer. På Bluestep har vi förståelse för att alla människor har gjort olika val och har olika förutsättningar. Därför stirrar vi oss inte blinda på anställningsformen. I stället tittar vi på personens samlade återbetalningsförmåga. Det borde också vara normen i vår bransch, säger Sarmad Jawady, bolånechef på Bluestep Bank.

Ett sätt för unga att köpa en lägenhet är att få hjälp av föräldrarna. Det kan vara med kontantinsats eller som medlåntagare för att göra bolånet möjligt.

Men undersökningen visar att många inte vill ha någon hjälp av familj.

42 procent av de tillfrågade i undersökningen säger att de inte vill ha hjälp av familj och släkt.

Endast 14 procent av de tillfrågade ser det som ett alternativ.

– Att be sin familj om ekonomisk hjälp får inte vara det enda sättet för en ung vuxen att kunna köpa sin första bostad. Vi vill att fler ska ges möjlighet att äga sin bostad och då behöver långivare vara flexibla så att inte unga per automatik exkluderas. Tyvärr blir det alltför ofta konsekvensen i dag, avslutar Sarmad Jawady.

Fastighetsbyrån gjorde en liknande undersökning nyligen. Där frågade man unga vuxna i åldern 18-26 om bostadsfrågor. Hälften svarade att de höga priserna var största hindret och sex av tio var stressade över att i framtiden inte få ett bra boende.

Största hindren för unga under 30 år att köpa en bostad

Höga bostadspriser54 procent
Krav på fast anställning vid lån51 procent
Hög kontantinsats41 procent

Relaterat:

Massiv julbonus till IKEAS medarbetare IKEA delar i år ut en miljard kronor till sina medarbetare. IKEAs anställda får en extra julklapp lagom till jul av lojalitetsprogrammet Tack! som ...
Topplistan över Sveriges 25 största skattebetalare... Flera techprofiler finns på listan över Sveriges störst skattebetalare. Störst skattenota landade dock hos en okänd 34 åring som nu krävs på 500 miljo...
Fler konkurser i Sverige än i övriga Norden Sverige är värre drabbat av konkurser än övriga länder i Norden under pandemin. Samtidigt blir sommaren avgörande för en eventuell ny konkursvåg i hös...
Storvarsel på Eberspächer 450 personer får gå Storföretaget Eberspächer som tillverkar avgassystem i Nyköping tvingas till neddragningar och meddelade idag personalen att 450 personer varslas. ...