Svensk industri går på högvarv

Inköpschefsindex, som speglar den svenska industrikonjunkturen, sjönk marginellt till 65,3 i juli från 65,4 månaden före. Juli månads index är fortfarande en toppnotering.

Det är den fjärde högsta nivån i indexets 27-åriga historia. Det indikerar att det är fortsatt utbredd expansion i tillverkningsindustrin trots en del orosmoln, inte minst bristen på insatsvaror och stigande råvarupriser, säger Jörgen Kennemar, ekonom vid Swedbank.

Inköpschefsindex, eller PMI (purchasing managers index), bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Frågorna handlar om orderingång, produktion, sysselsättning, leveranstider och lager.

Ett PMI-tal över 50 visar på tillväxt jämfört med tidigare månad och ett tal lägre än 50 visar på lägre konjunktur än månaden före.

Leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg till en ny rekordnivå i juli (92,4), medan lagernivåerna är lägre än månaden före.

Företagen börjar nu höja sina priser, man börjar övervältra kostnaderna för höga å- och insatsvarupriser, inte minst mot producenter. Än så länge har vi inte sett detta i konsumentpriserna i någon större utsträckning men kostnaderna för industribolagen har ökat, säger Jörgen Kennemar.

Även index för planerad produktion ökade i juli månad till 74,9.

Aktiviteten i industrin är fortsatt hög även i euroländerna. Inköpschefsindex för eurozonen, som tas fram av IHS Markit, sjönk visserligen till 62,8 i juli, från rekordnivån 63,4 i juni, men hamnade över nivån i en tidigare, preliminär beräkning, enligt Reuters.

Relaterat:

Astra Zeneca sänke på börsen Stockholmsbörsen sjönk med läkemedelsjätten Astra Zenecas aktie som ett tungt sänke. OMXS-index gick ned 0,6 procent. Utvecklingen låg i linje me...
Hård smäll för svensk tillväxtraket Klockbolaget Daniel Wellington gör en förlust på över 200 miljoner kronor för 2019 och drar nu i bromsen. Daniel Wellington har de senaste åren var...
Svenska spelundret har växtvärk Den svenska spelindustrin har växtvärk. Många spelföretag har svårt att hitta investerare och rätt personal. Förra året omsatte dataspelsbranschen...
Huawei överklagar dom i svenskt 5G-mål Kinesiska telekomjätten Huawei överklagar förvaltningsrättens dom i 5G-målet till kammarrätten. Innebörden i domen den 22 juni är att Huawei stoppas i...