Här är svenskarnas nya spartrend

svenska pengar

Aldrig förr har svenskarna valt att spara så mycket i denna form som nu. Det rapporterar Aftonbladet.

Det är fondsparandet som som har blivit en riktig boom.

– Det beror framför allt på den fantastiska börsutvecklingen, säger sparekonom Johanna Englundh på Fondbolagens förening till Aftonbladet.

Man noterar en rekordhög fondförmögenhet och nettoinsättningar i fonder.

– De har aldrig varit så stora under ett halvår som under inledningen av 2021, säger Johanna Englundh till tidningen.

Boomen har att göra med alla stimulanspengar runt om i världen som har satts in och låga räntor. Även vaccineringen och samhällsöppningen har betydelse i sammanhanget, skriver Aftonbladet.

– Det gör att mer konjunkturkänsliga branscher har börjat att komma ikapp och att samhället och ekonomin har fått lite mer spinn, säger hon.

Hittills i år landar svenskarnas nettosparande på 87,6 miljarder kronor. De som har sparat i en Sverigefond kan framför allt vara nöjda.

– Hela 41 procent har Sverigefonderna avkastat i genomsnitt de första 18 månaderna, varav 18 procent sedan januari 2021, konstaterar Johanna Englundh.

Att svenska fondsparare har fått så mycket klirr i kassan som nu är ovanligt. Börsåret sticker ut jämfört med tidigare år.

– Det hör inte till vanligheterna att man får så här höga avkastningar. I snitt brukar man kunna räkna med 7-9 procent per år säger sparekonomen till Aftonbladet.

Relaterat:

Krisen drabbar bostadsmarknaden hårt Coronaeffekten börjar nu synas på bostadsmarknaden. I både Stockholm och Göteborg noteras prisfall under början av april. Valueguard som jobbar med...
Astra Zeneca draglok på stark börsdag Stockholmsbörsen handlades upp på tisdagen, liksom ledande Europabörser. Astra Zeneca, Kinnevik och Evolution Gaming fanns bland de största kursvinnar...
Sinch och Getinge börsvinnare Getinge och Sinch har gått bra på en annars stillastående Stockholmsbörs. Stockholmsbörsen inledde den rapporttunga veckan med en måttlig nedgång ...
Dämpad e-handel i maj – trots coronatider E-handeln skördar stora framgångar i coronatider – dock något mindre i maj jämfört med april. Här är produkterna svenskar väljer att köpa mest på nät...