Här är svenskarnas nya spartrend

Aldrig förr har svenskarna valt att spara så mycket i denna form som nu. Det rapporterar Aftonbladet.

Det är fondsparandet som som har blivit en riktig boom.

– Det beror framför allt på den fantastiska börsutvecklingen, säger sparekonom Johanna Englundh på Fondbolagens förening till Aftonbladet.

Man noterar en rekordhög fondförmögenhet och nettoinsättningar i fonder.

– De har aldrig varit så stora under ett halvår som under inledningen av 2021, säger Johanna Englundh till tidningen.

Boomen har att göra med alla stimulanspengar runt om i världen som har satts in och låga räntor. Även vaccineringen och samhällsöppningen har betydelse i sammanhanget, skriver Aftonbladet.

– Det gör att mer konjunkturkänsliga branscher har börjat att komma ikapp och att samhället och ekonomin har fått lite mer spinn, säger hon.

Hittills i år landar svenskarnas nettosparande på 87,6 miljarder kronor. De som har sparat i en Sverigefond kan framför allt vara nöjda.

– Hela 41 procent har Sverigefonderna avkastat i genomsnitt de första 18 månaderna, varav 18 procent sedan januari 2021, konstaterar Johanna Englundh.

Att svenska fondsparare har fått så mycket klirr i kassan som nu är ovanligt. Börsåret sticker ut jämfört med tidigare år.

– Det hör inte till vanligheterna att man får så här höga avkastningar. I snitt brukar man kunna räkna med 7-9 procent per år säger sparekonomen till Aftonbladet.

Relaterat:

Räddar tyskarna den svenska turistnäringen? Svensk sommar kan bli en mardröm, i alla fall för turistnäringen. Län som Kalmar, Gotland och Kronoberg bedöms att vara bland de mest utsatta. ...
Stor minskning av Kinapaket till Sverige Handeln med postpaket från Kina har minskat rejält på ett år, rapporterar SVT Nyheter. Främst är det handel med billiga småprylar. Förra året kom d...
Astra Zeneca faller på rekordbörs Uppgången på Stockholmsbörsen tilltar ytterligare i eftermiddagshandeln och noterar ånyo rekord. Astra Zeneca har det tyngre efter nytt vaccinbakslag....
Förvaltningsrätten häver Huawei-beslut Förbudet mot Huawei i 5G-auktionen hävs tillfälligt av förvaltningsrätten i Stockholm – och auktionen skjuts upp. Rätten hoppas ge ett slutligt beslut...