Svenskt elflygbolag får stororder

Svenska elplanstillverkaren Heart Aerospace tar in 300 miljoner kronor i företaget.

Bland investerarna finns ett av världens största flygbolag, amerikanska United Airlines liksom klimatfonden Breakthrough Energy Ventures.

– Det här är världens grej för oss, säger bolagets vd Anders Forslund .

Heart Aerospace grundades som ett litet Göteborgsbaserat start up-bolag 2018 med målet att elektrifiera kortdistansflyget.

– Vi var två personer i det här företaget så sent som 2019. Nu har vi ett team i världsklass och har snart rekryterat 50 personer.

Bolaget utvecklar ett elflyg med 19 sittplatser som främst är tänkt för korta regionala rutter. Räckvidden bedöms kunna bli cirka 40 mil.

– Pengarna som satsas gör att vi får möjlighet att bygga upp en ny industri i Sverige och en ny infrastruktur både här och i resten av världen.

Produkten var inledningsvis avsedd för den nordiska marknaden, främst Norge som vill att all inrikestrafik ska vara elektrisk 2040.

– Men den har visat sig vara väldigt attraktiv över hela världen. Klimatmedvetenheten inom flygindustrin växer och United Airlines har varit väldigt framåt med visionen att vara fossilfria 2050, säger Forslund.

I anslutning till investeringen har United tillsammans med det amerikanska regionalflygbolaget Mesa lagt en order på 200 flygplan med en option på ytterligare 100 flygplan.

– Nu gäller det bara att ta tekniken vi har och sätta ihop flygplanet, certifiera det och leverera det till kunder under 2026.

Flygplanet kommer att trafikera flera korta rutter i USA, bland annat i Colorado.

– Där är det väldigt många som flyger till skidorterna och det är ofta små utmanande flygplatser i bergigare trakter. Våra plan kommer att passa som handen i handsken där.

Redan 2024 ska ett första plan testflygas, enligt Anders Forslund.

Relaterat:

Börsen avslutade stökig vecka uppåt Stockholmsbörsen avslutade en stökig börsvecka uppåt, efter korrektionen nedåt i torsdags. OMXS-index steg 1,1 procent. För hela veckan blev det, t...
Bred uppgång på Stockholmsbörsen Stockholmsbörsen har fått rejäl fart under veckans första handelsdag.Vid lunchtid är OMXS-index upp 2,3 procent. Efter förra veckans kraftiga kurss...
Svanberg om bonusar: Krävdes för att rädda Volvo... Hård kritik har riktats mot beslutet från både ägare och politiker. Dels tog bolaget emot 1,2 miljarder kronor i statsstöd under fjolåret, dels sade S...
Svensk flygmotorfabrik varslar 350 anställda Cirka 350 anställda varslas om uppsägning på GKN Aerospace i Trollhättan, som tillverkar avancerade motordelar för flygplan och rymdraketer. Företa...