Sverige får betala mer för covid-vaccin

EU och därmed också Sverige får betala mer för covidvaccin från Pfizer och Moderna. Det rapporterar tidningen Financial Times som har tagit del av EU:s senaste kontrakt med läkemedelsjättarna.

Det nya priset för en dos Pfizervaccin är drygt 200 kronor, jämfört med det tidigare priset på strax under 160 kronor. Priset för Modernas vaccin höjs från drygt 190 kronor till cirka 260 kronor.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar för Dagens Nyheter att priset ökat i de senaste kontrakten, till någonstans mellan 20 och 25 euro (cirka 200-260 kronor).

Kostnaden är något högre. Men man ska ha med sig att det är ett antal förbättringar och modifieringar som ingår, säger Richard Bergström till DN.

Orsaken till prishöjningen är bland annat att avtalen gäller uppdaterade vaccin, som ska skydda mot både nuvarande och framtida virusvarianter, påpekar han.

Medan Astra Zeneca och Janssen från början meddelade att de inte tänkte göra vinst på sina vacciner så har Pfizer-Biontech och Moderna en kommersiell prissättning. Rickard Bergström säger att han inte ser en koppling mellan prisökningen och företagens vinstintresse.

Relaterat:

Moody’s bekräftar Volvos kreditbetyg Ratinginstitutet Moody's bekräftar lastbilstillverkaren AB Volvos kreditbetyg på nivån A3 med stabila utsikter. Betyget för kortsiktig upplåning på Pr...
Astra Zeneca faller på rekordbörs Uppgången på Stockholmsbörsen tilltar ytterligare i eftermiddagshandeln och noterar ånyo rekord. Astra Zeneca har det tyngre efter nytt vaccinbakslag....
Sämre postutdelning väntar – kritiken massiv... I december skickade regeringen ut ett förslag om förändringar i postförordningen på remiss. Det innebär att kravet på hur snabbt Postnord ska leverera...
Lönelyftet: Så mycket tjänar ministrarna nu För Stefan Löfven har det nya året inneburit en ny regering men också högre lön. Faktum är att alla i regeringen fått löneförhöjning. Märta Stenev...