Turistnäringen hoppas på förlängt stöd

Besöksnäringen hoppas på att många firar semester hemma i Sverige i sommar. Men man vill också att regeringen förlänger stödet till branschen.

– Det har aldrig funnits ett lämpligare tillfälle än nu att spendera semestern i Sverige, säger branschorganisationen Visitas VD Jonas Siljhammar.

Visita och Hotell och restaurangfacket inleder därför en kampanj om ”trygga” hotellvistelser och restaurangbesök. I kampanjen förtydligas hur branschen tillämpar Folkhälsomyndighetens smittskyddsråd.

Att fler svenskar tillbringar semestern hemma innebär dock bara en lättnad för den av coronaepidemin hårt drabbade besöksnäringen, enligt Siljhammar. Han säger att företagen i branschen behöver fortsatt stöd.

– Vi välkomnar de stödåtgärder som varit, men vi ser att de behöver förlängas och till del också förstärkas.

Det handlar framförallt om omställningsstödet som betalar en del av kostnaderna för företag som drabbats hårt av coronakrisen. Det gäller bara för mars och april. Visita vill gärna se en förlängning till maj och juni.

Särskilt utsatta i coronakrisen är flera av Sveriges nöjesparker. De drabbas hårt av förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer som infördes den 27 mars.

Men Folkhälsomyndigheten ser ingen anledning till att ändra förbudet.

– Som vi ser på det nu är det inte rimligt att ändra den delen i ordningslagen, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) uppger att det pågår en diskussion med justitiedepartementet om det går att göra några förändringar just för nöjesparker. Han vill i övrigt inte säga något om de diskussionerna.

På lördag tas rekommendationen om att undvika onödiga resor bort för personer som är friska och som inte tillhör någon riskgrupp. Regeringen hyser viss oro för att svenskarna ska glömma bort de allmänna rekommendationerna om att hålla avstånd i sommar.

Länsstyrelserna får nu i uppdrag att följa upp hur rekommendationerna följs i landet och rapportera till regeringen.

– Skulle det visa sig att det inte fungerar är vi beredda att vidta åtgärder, säger Ibrahim Baylan.

I Skåne har smittspridningen varit tämligen lugn jämfört med andra regioner. Landskapet är ett populärt turistmål för såväl svenskar som utländska besökare och Region Skåne välkomnar alla turister i sommar. Om man följer de regler och riktlinjer som finns.

– Det är alltid en oro när det kommer väldigt mycket folk, men är det så att man håller avstånd ska det inte vara någon fara. Vi förväntar oss att man håller samma avstånd till andra människor som man gör hemma i sitt eget land, säger regiondirektör Alf Jönsson.

Relaterat:

Nytt rekord på Stockholmsbörsen Stockholmsbörsen avslutade veckan på plus och slog ännu ett rekord. Bland storbolagen steg Atlas Copco och Boliden allra mest – samtidigt som det g...
Extremväder ger dyrare försäkringar Det har varit återkommande skyfall under sommaren, och enligt klimatforskningen kommer det att bli vanligare med extremväder framöver. Räkna med högre...
Hård smäll för svensk tillväxtraket Klockbolaget Daniel Wellington gör en förlust på över 200 miljoner kronor för 2019 och drar nu i bromsen. Daniel Wellington har de senaste åren var...
Oscar Properties vd och grundare utreds för ekobro... Det har varit tuffa tider för bostadsutvecklaren Oscar Properties ett tag nu och det ser inte ut att avta. Oscar Engelbert vd och grundaren av Osca...