Volvo Cars sätter nytt säljrekord

Volvo
Volvos fabrik i Kina.

Under årets första elva månader har Volvo Cars ökat sin försäljning med 13,5 procent jämfört med samma period 2017. Totalt har Volvo Cars redan sålt fler bilar än i fjol, berättar den Geely ägda biltillverkaren.

Hittills i år har det sålts 582 096 Volvobilar över hela världen, det är ungefär 10 000 mer bilar än under hela förra året.

– Det är femte året i rad som vi rapporterar en försäljningsökning på helårsbasis, säger presstalespersonen Stefan Elfström.

– Vi kan inte kommentera var det finansiella resultatet kommer att landa, men vi har ju redan nu slagit försäljningsrekordet.

Volvo Cars ligger i linje med sina långsiktiga mål, där de ska ställa om till bilar med eldrift.

– Vi kommer nästa år att visa upp vår första rena elbil och det kommer dessutom att introduceras en ny hybridteknologi. Det är nästa stora steg i vår omställning, säger Elfström.

– Hybridbilarna kommer att leva många år till, men elbilarna är där som vi kommer att se den stora tillväxten de närmaste åren.

Fordonsforskaren Mikael Wickelgren vid Högskolan i Skövde säger att det mesta talar för att Volvos försäljningssiffror kommer att gå upp de kommande åren. Uppgången går hand i hand med tillväxten på den globala personbilsmarknaden. Tillväxten drivs på av den massiva kinesiska bilmarknaden.

– Så har den globala trenden sett ut, och så har det varit i rätt många år, att det hela tiden säljs fler bilar, säger Mikael Wickelgren.

– Och det finns i nuläget få indikatorer på någon dramatisk förändring och inget på horisonten som skulle drabba enbart Volvo i så fall.

Hittills i år har Volvo Cars bil försäljning i Kina gått upp med 13,8 procent jämfört med de första elva månaderna från förra året (118 725 sålda bilar). Även i Europa och USA har Volvo växt under året, i Europa med 288 369 bilar (7,3 procent) och i USA med 89 437 (24,5 procent).

Relaterat: