Volvos satsning: bara elbilar 2030

Volvo Cars drar i bromsen när det gäller produktion av bilar med förbränningsmotorer. Senast 2030 ska man enbart sälja elbilar. Modellerna ska enbart säljas via onlinehandel.

Den nya affärsstrategin är en uppdatering från en tidigare målsättning att 2025 ska hälften av Volvos bilflotta vara rena elbilar och övriga så kallade hybridvarianter.

– Vi kan konstatera att allt fler är positiva till elektrifiering och jag är helt övertygad att utvecklingen kommer gå allt snabbare. Därför flyttar vi nu fram våra ambitioner, säger vd:n Håkan Samuelsson i samband med en pressträff nu på morgonen.

Volvo Cars är nu långtifrån ensamma i systemskiftet. Amerikanska elbilstillverkaren Tesla har skördat stor framgång de senaste åren och allt fler aktörer har följt efter. Volkswagen har lanserat flera elbilar och för två veckor sedan meddelade amerikanska biljätten Ford att man ska investera en miljard dollar i en fabrik Köln, Tyskland, med avsikt att all försäljning i Europa 2030 enbart ska bestå av elbilar.

En utmaning som dock lyfts är själva laddinfrastrukturen. Tesla har lutat sig mot ett eget laddnät medan BMW, Volkswagen och flera andra aktörer gått ihop i ett laddnätverk, Ionity. Enligt Håkan Samuelsson är något sådant mer aktuellt än ett eget Volvonät.

– Det är långsiktigt vad jag tror kunderna efterfrågar. Jag brukar inte tanka hos en bensinmackskedja utan tankar där det dyker upp en bensinmack.

På en fråga om kursförändringen inte betyder förlorade marknadsandelar runtom i världen, svarar Samuelsson:

– Vi räknar inte med att tappa några marknader. Sedan kommer det att gå olika fort. De som först går över till elbil är de som har egna laddmöjligheter och bor man långt upp i norr, då kommer man sannolikt vara bland de sista som går över till ren el.

För framtida kunder ska också själva köpprocessen förändras. Från och med modellår 2022 ska alla elbilar enbart säljas via Volvos egna hemsida. Genom att främst erbjuda ett antal fördefinierade modeller ska man enligt Håkan Samuelsson kunna minska väntetiden och förenkla själva processen.

– Nu kan det upplevas som krångligt och många uppskattar inte att det finns 50 olika lösningar. Det här kommer öka möjligheten för oss och återförsäljare att vara mera effektiva, säger Håkan Samuelsson.

Relaterat:

Migrationsverket varslar nära 200 Migrationsverket varslar 192 anställda om uppsägning, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Migrationsverket har under flera år minskat verksa...
6,0 procent var arbetslösa i december enligt SCB Under förra årets sista månad var 327 000 personer arbetslösa, det ger en arbetslöshet på 6,0 procent. Vilket är samma arbetslöshetsnivå som december ...
Volvo stoppar miljardutdelning Styrelsen för AB Volvo drar tillbaka utdelningsförslaget till årsstämman om 5,50 kronor per aktie – totalt 11,7 miljarder kronor. ”Det här är extra...
Ryan åtta år tjänar 200 miljoner på att prova leks... Ryan åtta år kommer först på Forbes lista över bäst betalda Youtuber – Svensken Felix Kjellberg mer känd som Pewdiepie kommer först på nionde plats. ...