Argentina bankrutt – ställer in betalning

Argentina har ställt in betalningarna, för andra gången under 2000-talet. Men förhandlingar med kreditgivare fortsätter, och förhoppningen är att konsekvenserna blir mindre katastrofala denna gång.

På fredagen hade landet en räntebetalning à 500 miljoner USA-dollar, som redan skjutits upp från en tidigare sista betalningsdag. Men inte heller nu kunde regeringen få fram pengarna.

Argentina omtalas ibland som ett land som ”gått i konkurs” flera gånger genom historien, senast ställde Buenos Aires-regeringen in betalningarna 2001. Det blev en milstolpe i en brutal ekonomisk kris som landet kanske inte riktigt hämtat sig ifrån än. Men nu tonar finansminister Martín Guzmán ner farhågorna, och poängterar att samtalen om hur skulderna ska hanteras fortsätter.

– Det finns en betydande bit kvar (i förhandlingarna), men det viktiga är att alla parter är kvar vid bordet, för att hitta en lösning, säger han.

Motsättningarna är dock hårda, särskilt som Guzmán fått ett nytt argument – att Argentina har ännu mindre råd att betala höga räntor nu när coronapandemin har slagit till. Regeringens senaste förslag var att få en paus i skuldbetalningar under tre år, en nedskrivning med 62 procent av räntor och en nedskrivning av skulder med 5,4 procent.

Kreditgivare, däribland stora fonder som USA-baserade Blackrock och Fidelity, har sagt nej, och i stället lämnat ett motförslag som Argentina nu tittar på.

Relaterat:

USA går mot starkaste tillväxten sedan 1984 För ett år sedan störtade USA ned i den djupaste recessionen sedan andra världskriget, men i år väntas den starkaste tillväxten sedan 1984 samtidigt s...
Fedchefen: Återhämtning kommer att ta tid Stödköpen av obligationer fortsätter och BNP minskar med 6,5 procent i år, meddelar USA:s centralbank Federal Reserve. Fedchefen Jerome Powell säge...
Apple vill flytta tillverkningen från Kina Apple överväger drastiska förändringar i leverantörskedjan. Det skriver japanska Nikkei och hänvisar till flera källor. Apple har gett leverantörer...
Raset på bilmarknaden var väntat I september sjönk försäljningen av nya bilar med 23 procent i Europa jämfört med i fjol. Raset var väntat och berodde på nya utsläppsregler. Den b...