Auktionsrekord för målning av en levande konstnär

En berömd målning av den brittiska konstnären David Hockney har sålts på Christies i New York för drygt 90 miljoner dollar (810 miljoner kronor) ett auktionsrekord för ett verk av en levande konstnär.

Tavlan Porträtt av en konstnär (Pool med två figurer) förväntades gå för $ 80m (71,3 miljoner kronor) men såldes för mycket mer.

Det såldes efter en 10-minuters kamp mellan två budgivare via telefon, efter att priset passerat 70 miljoner dollar.

Försäljningen krossade det tidigare rekord som innehas av amerikanska konstnären Jeff Koons.

Hans orangea ballong hund i rostfritt stål såldes för $ 58m (522 miljoner kronor) år 2013.

ballon-dog
Den orangea ballong hunden.

Det fullsatta auktionsrummet i New York bröt ut i applåder när hammaren föll, med köparens premie och provision blev slutpriset 90,3 miljoner dollar.

Christie ville inte berätta vem den vinnande budgivaren var.

Hockney tavlan målades 1972 och är en av Yorkshire konstnärens mest kända verk.

Sammansättningen av målningen ”de två figurerna” började som två separata fotografier på konstnärens golv och färdigställdes i tid för en utställning i New Yorks ”André Emmerich Gallery” 1972.

Christies beskrev det som ”ett av de stora mästerverken i den moderna eran”.

rekord tavlan
Auktionen i New York.

Tidigare i år sålde en annan av 81-åringens målning för 28,5 miljoner dollar (25,7 miljoner kronor) – även det ett personligt auktionsrekord för konstnären.

Porträtt av en konstnär (Pool med två figurer) ägdes tidigare av musik producenten David Geffen, som sålde den till brittisk miljardären Joe Lewis 1995 för en hemlig summa.

Relaterat:

Otålig Elon Musk håller containermöten i Berlin Elon Musk är tillbaka i Tyskland för att få upp farten på bygget av Teslas fjärde så kallade gigafabrik. På Twitter säger världens fjärd...
Mastercard förbjuds i Indien Kreditjätten Mastercard förbjuds att ge ut nya kort i Indien. Det har den indiska centralbanken bestämt. Amerikanska Mastercard har av ...
Tyska staten räddar Lufthansa Den tyska staten går in och räddar flygbolaget Lufthansa. Nästan 100 miljarder svenska kronor pumpas in i bolaget. Bland motkraven finns klimatomställ...
Kina inför sanktioner mot Lockheed Martin Kina kommer att införa sanktioner mot Lockheed Martin sedan den amerikanska försvarskoncernen gått in som huvudleverantör i ett avtal med Taiwan om en...