Dåliga arbetsvillkor på italienska vingårdar

Hjälporganisationen Oxfam slår larm om låga löner, skadliga arbetsförhållanden och risk för tvångsarbete på italienska vingårdar.

Systembolaget ska lansera en ny etisk märkning för att sätta press på producenterna.

Många vinarbetare i Italien får inte betalt för övertidsarbete, får så låga löner att de inte har råd att täcka sina grundläggande behov, har brist på skyddsutrustning mot giftiga ångor och vågar inte framföra klagomål av rädsla för att få sparken, visar Oxfams rapport som genomförts på uppdrag av Systembolaget.

Bristen på skyddsutrustning är särskilt utbredd bland vinarbetare i Toscana och Apulien, samtidigt som många arbetare i Piemonte vittnar om obetald övertid. Vinarbetare i Sicilien uppger att de tvingats betala någon för att få jobbet, något som ökar risken för att de utsätts för tvångsarbete när skulden ska betalas tillbaka.

– Man har sagt att det här sker inte i Europa, utan i fattiga länder där vin produceras. Men den här rapporten visar att det även sker i Italien. Vi kände till människorättskränkningar i den italienska vinproduktionen, men inte att de var så allvarliga, säger Hanna Nelson, policychef på Oxfam.

Stor vinproducent

Italien är ett av de länder som Systembolaget köper in mest vin från. Omkring 600 producenter, odlare och kooperativ finns i de ofta komplexa leverantörskedjor som löper från vingårdarna till Systembolagets butiker.

– Det här är jätteallvarligt. Alla problem och utmaningar som vi pratar om, finns det människor bakom. Det är ytterst vårt ansvar att jobba ännu mer med de här frågorna, säger Hanna Helgesdotter, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.

Slutar inte köpa

Systembolaget kommer inte att sluta köpa in italienska viner mot bakgrund av slutsatserna i rapporten, men planerar att lansera en ny hållbarhetsmärkning efter årsskiftet för att hjälpa konsumenterna att köpa vin som bland annat producerats med bra arbetsvillkor.

– Vi är en väldigt stor inköpare med ganska stor påverkanskraft. Vår utgångspunkt är nästan alltid att stanna kvar och försöka åtgärda problemen snarare än att sluta köpa, säger Helgesdotter.

Hur ska ni driva på förändring?

– Det handlar om flera olika saker. Det ena delen är att se till att våra avtal är tillräckligt skarpa för att kunna ställa den här typen av krav. Vi har möjlighet att säga upp producenter som inte lever upp till vår uppförandekod, men det handlar också om att utbilda i leverantörsled, att man känner till riskerna med dåliga arbetsvillkor.

Fakta: Vinlandet Italien

Människor har odlat vin i Italien i 2 500-3 000 år.

Landet producerar i dag runt 15 procent av allt vin som konsumeras i världen.

Har omkring 2 000 vinsorter.

Källa: Systembolaget

Relaterat:

Försäljningen av elbilar ökar Var tionde ny bil som säljs inom EU är nu laddbar. Den starka tillväxten beror på subventioner som olika länder beslutat om under coronakrisen, skr...
Delta Airlines störtdyker – förlorar en milj... Flygbolagen har drabbats hårt av coronakrisen och speciellt amerikanska Delta Airlines. Delta Airlines säger nu att man förlorat runt en miljard krono...
Digitalskatt i fokus när USA:s finansminister besö... Om en dryg vecka ska EU-kommissionen lägga fram sina planer på beskattning av världens nätjättar. Eller? USA trycker på för att få EU att vänta. ...
Storbritannien förbjuder Huawei Storbritannien förbjuder spionanklagade Ericssonkonkurrenten Huawei från landets 5G-infrastruktur. Beslutet kommer efter hårda påtryckningar från Dona...