Digitalskatt i fokus när USA:s finansminister besöker EU

Om en dryg vecka ska EU-kommissionen lägga fram sina planer på beskattning av världens nätjättar. Eller? USA trycker på för att få EU att vänta.

När USA:s finansminister Janet Yellen träffar EU-ländernas finansministrar i Bryssel under tisdagen väntas beskedet vara tydligt.

Den uppgörelse som nåtts om en global miniminivå för bolagsskatt måste tas i mål först, innan EU och dess medlemsländer hittar på något eget när det gäller nätjättarna.

– Uppgörelsen som vi nått i (ekonomiska samarbetsorganisationen) OECD:s diskussioner manar länderna att ta bort existerande digitala skatter som USA ser som diskriminerande och undvika att resa liknande åtgärder i framtiden, sade Yellen i söndags.

– Nu är det upp till EU-kommissionen och EU-medlemmarna att avgöra hur de tänker gå vidare, sade finansministern.

Striden om den tänkta extrabeskattningen av nätjättarna har pågått länge. Flera tunga europeiska länder ogillar skarpt hur storbolag som Facebook och Google använder sig av förmånliga regler i lågskatteländer för att undvika skatt på annat håll, även om deras digitala verksamhet där är omfattande.

USA anser dock att digitalskatteplanerna är orättvisa, eftersom de främst slår mot amerikanska företag.

Under måndagen träffar Janet Yellen först EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde för en arbetslunch. Därefter deltar Yellen i euroländernas finansministermöte, där även Sveriges Magdalena Andersson (S) och andra icke-eurofinansministrar får delta.

Den 20 juli är det preliminärt tänkt att EU-kommissionens digitalansvariga viceordförande Margrethe Vestager ska presentera EU:s planer på en digitalskatt.

Relaterat:

Hög risk när Kinas börser rusar Efter en nedgång under pandemin har börserna i Kina gått som tåget de senaste veckorna. Förklaringen kan hittas hos statligt styrda medier som driver ...
Handeln gnisslar – brist på cyklar och chip Det kärvar i världsekonomin. En perfekt storm av händelser skapar brist på allt från cyklar och chip till begagnade bilar. Är din vara dyrare, el...
Bopriser sjönk i juli Priserna på bostadsrätter i Stockholm sjunker i juli, visar ännu en mätning. Enligt Danske Banks boprisindikator sjönk bostadsrättspriserna i huvudsta...
Storytel ska lanseras i Tyskland Jonas Tellander Storytels grundare och VD tar sin streamingtjänst till Tyskland. "Det kommer bidra positivt till digitaliseringen" säger Jonas Telland...