EU tror på snabbare återhämtning i ekonomin

EU-kommissionen skruvar upp sina prognoser och tror på en snabbare återhämtning av ekonomin.

Redan i höst kommer vaccinering och lättnader i restriktionerna att ge uppgångar i ekonomin.

Plus 3,7 procent i år och 3,9 procent nästa år. Det är vad som förutspås i den vinterprognos som nu presenteras i Bryssel.

Därmed tror man att återhämtningen ska gå lite snabbare än vad som gissades i höstas, då man nu förväntar sig en starkare uppgång under andra halvan av 2021.

”Européerna lever i utmanande tider. Vi är fast i pandemins smärtsamma grepp och dess sociala och ekonomiska konsekvenser är tydliga. Men ändå ser vi – till slut – ljuset i slutet av tunneln”, hävdar ekonomikommissionären Paolo Gentiloni i ett uttalande.

”När allt fler blir vaccinerade under de kommande månaderna kommer lättnader i nedstängningsåtgärderna att tillåta en stärkande uppgång under våren och sommaren”, tror Gentiloni.

För Sverige tror EU-kommissionen på en uppgång på 2,7 procent under 2021 följt av 4,0 procent nästa år. Det är aningen sämre än övriga nordiska länder i år, men betydligt bättre under 2022.

Den största tillväxten i år väntas i Frankrike (5,6 procent), Spanien (5,5) och Kroatien (5,3) – några av de länder som tappade mest ekonomisk fart under fjolåret.

För euroländerna totalt sett sias om en uppgång på 3,8 procent både i år och 2022.
EU:s vinterprognos

Så här siar EU-kommissionen om den ekonomiska tillväxten i de 27 medlemsländerna framöver:

Fem i topp 2021:

1) Frankrike: 5,6 procent

2) Spanien: 5,5

3) Kroatien: 5,3

4) Slovenien: 4,7

5) Malta: 4,5

20) Danmark: 2,9

21) Finland: 2,8

22) Sverige: 2,7

Fem i topp 2022:

1) Malta och Slovakien: 5,4 procent

3) Spanien: 5,3

4) Slovenien: 5,2

5) Polen och Österrike: 5,1

15) Sverige: 4,0

18) Danmark: 3,6

27) Finland: 2,0

Källa: EU-kommissionen.

Relaterat:

Positiva jobbsiffror från USA I mars ökade antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA med 196.000 personer. Arbetslösheten hamnade på 3,8 procent, jämfört med 3,8 procent f...
Torka väntas leda till dyrare kaffe Torka i Brasilien och ett svårt läge på fraktmarknaden väntas leda till högre kaffepriser senare i år. Det skriver Financial Times. Världens störs...
Kinas återhämtning bromsar in Tillväxten inom både industrin och tjänstesektorn bromsar in mer än väntat i Kina, enligt inköpschefsindex för februari. Indextalen antyder den läg...
Vladimir Putin utlovar åtgärder för högre rysk til... Rysslands tillväxt är inte tillräcklig hög för att höja levnadsstandarden i större utsträckning, enligt president Vladimir Putin. Han lovar nu fler...