Eurozonen riskerar en andra coronarecession

Nedstängningar för att hejda spridningen av coronaviruset i euroländer som Tyskland och Frankrike kan leda eurozonen in i en andra recession med BNP-minskningar i coronakrisen.

Inköpschefsindex för november för hela eurozonen föll 45,1, från 50 i oktober, enligt Markit IHS.

Det är i första hand tjänstesektorn som tar stryk igen, med nedstängningar som slår ut stora delar av den europeiska besöksnäringen och detaljhandeln.

Markit IHS inköpschefsindex för tjänstesektorn i eurozonen föll ned till 41,3 i november, från 46,9 i oktober. Ett indextal under 50 visar att den ekonomiska aktiviteten i sektorn minskar.

För tillverkningsindustrin ser det något ljusare ut. Där backar inköpschefsindex i november till 53,6, från 54,8 i oktober.

– Eurozonens ekonomi har fallit tillbaka ned i en kraftig nedgång i november till följd av nya försök att trycka ned den ökade spridningen av covid-19-infektioner, säger Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit.

– Siffrorna ökar sannolikheten att eurozonens BNP kommer att minska igen under fjärde kvartalet, tillägger han.

I Tyskland, som inledde en andra period av nedstängningar för att bromsa smittspridningen den 2 november, har inköpschefsindex för tjänstesektorn i sjunkit för andra månaden i rad, till 46,2 i november från 49,5 i oktober.

Nedgången låg i linje med förväntningarna. Analytiker hade i snitt räknat med en indexnivå på 46,3 i november, enligt en Reutersenkät.

Den tyska tillverkningsindustrin mår bättre än väntat. I den sektorn ligger inköpschefsindex kvar över 50-strecket, vilket antyder ökad aktivitet i sektorn. För tillverkningsindustrin sjönk inköpschefsindex i november till 57,9, mot 58,2 i oktober. Snittprognosen låg på en nedgång till 56,5.

Utvecklingen var ännu mer drastisk i Frankrike, där inköpschefsindex i november föll till 39,9 – den lägsta nivån sedan i maj.

Relaterat:

H&M stäms på miljoner för obetald hyra Klädkedjan H&M stäms på fyra miljoner dollar för att inte ha betalat hyran för sin butik vid Herald Square i New York, skriver amerikansk media. D...
Utbredd komponentbrist i tysk industri En majoritet av bolagen i Tysklands tillverkningsindustri har uppenbara och i vissa fall allvarliga problem med flaskhalsar i produktionen, enligt en ...
Nissan kallar tillbaka 150 000 bilar Problemen bara fortsätter för biltillverkaren Nissan som drabbats av ännu en hård smäll kort efter åtalet mot styrelseordföranden Carols Ghosn, misstä...
10 000 jobb bort hos Nokia Finländska Nokia genomför ett massivt sparpaket. 10 000 jobb ska försvinna inom loppet av 24 månader i samband med ett sparpaket på 600 miljoner euro,...