Flyg och tågtillverkaren Bombardier sparkar 5 000

En osäker vinter vänta Bombardier anställda efter att den kanadensiska rymdjätten meddelat stora nedskäringar runt om i världen.

Den kämpande flyg- och tågtillverkaren sa att mer än hälften av nedskärningarna, som skulle ske under de närmaste 12-18 månaderna, skulle göras i Kanada.

Företaget sa att nedskärningarna skulle göras för att ”effektivisera” verksamheten som en del av en bredare omstruktureringsplan.

Bombardier sysselsätter 70 000 personer över hela världen.

Det Montreal-baserade företaget har produktions- och verkstadsområden i 28 länder. Företaget uppskattar att de 5 000 jobb som ska bort- cirka 7% av den globala arbetskraften – kommer att spara 250 miljoner dollar (190 miljoner kronor).

Nedskärningarna kommer främst från rymdavdelningen samt några från företagets järnvägsavdelning.

Bombardier säger att 2 500 arbetare kommer att varslas i den kanadensiska provinsen Quebec och 500 arbetstagare från provinsen Ontario.

En talesman sade att företaget ännu inte kan berätta exakt var resten av dem 2 500 jobben som ska bort finns.

Meddelandet kom samtidigt som Bombardier släppte resultatet för tredje kvartalet, där vinsten före skatt fördubblades till 267 miljoner dollar för de tre månaderna i september jämfört med samma period föregående år.

Försäljningen minskade med 5% till 3,6 miljarder dollar, men intäkterna förväntas hoppa 10% till minst 18 miljarder dollar nästa år.

Företaget kommer även att sälja två av sina ”icke-kärn” företag, dess Q-serieflygplan för 900 miljoner dollar och varumärket de Havilland för 300 miljoner dollar.

”Vi fortsätter att göra stora framsteg i våran plan att vända den negativa utvecklingen,” säger Alain Bellemares koncernchef i ett uttalande.

”Vi har satt i gång nästa runda åtgärder som krävs för att frigöra Bombardiers fulla potential.”

Tidigare i år sålde Bombardier en majoritetsandel i sin förlust tyngda C-Serie-flygplan till Europeiska Airbus, med det nya namnet A220.

Mr Bellemare togs in för tre år sedan för att vända utvecklingen i Bombardier, som stod inför allvarliga ekonomiska problem med C-serien och var tvungen att räddas av Quebec regering med ett räddningspaket på $ 1 miljarder.

Relaterat:

Elon Musk: Snart kommer en Tesla med två ben Teslas delvis självkörande bilar är bara början. Nästa år presenteras “Tesla Bot”, en humanoid robot som ska kunna hjälpa till med tungt och tråkigt a...
USA begränsar exporten av chip komponenter till Ki... USA begränsar exporten till ett kinesiskt företag som har statligt stöd och tillverkar halvledare, i ett eskalerande handelskrig med Peking. På mån...
Oljepriset faller efter oro över lager kapacitet Oljepriserna föll under måndagen efter oro över att produktionsneddragningar inte kommer att räcka för att få upp efterfrågan på olja under coronakris...
Här är bolagen som täljt guld i viruskrisen Det globala coronautbrottet har slagit mot allt från multinationella jättebolag till kvartersbutiker. Men det finns också vinnare. Affärstidningen Fin...