Gott läge för Sverige på dyster skuldlista

EU-ländernas samlade statsskuld uppgår till 93 procent av BNP – den högsta siffran som uppmätts sedan början av 2000-talet. Men Sverige ligger förhållandevis bra till.

Under årets första kvartal uppgick den svenska statsskulden till drygt 40 procent av den samlade ekonomin, visar siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Lägsta skulden i förhållande till BNP hade Estland, cirka 18 procent.

I botten på listan återfinns Grekland och Italien. Den grekiska statsskulden var dubbelt så stor som landets bruttonationalprodukt, över 209 procent. I Italiens fall handlar det om 160 procent.

Eurostats nya kvartalssiffror visar att unionens skuldsättning ökade jämfört med ett år tidigare. Men redan då, i coronakrisens början, tog många länder stora lån för att bland annat ge stöd till drabbade branscher.

I genomsnitt ökade EU-ländernas skuldsättning med cirka 14 procentenheter. I Sverige var ökningen 4,5 procentenheter, efter Irland den näst minsta i EU. Mest ökade Cyperns och Greklands skuldsättning: upp 29,5 respektive 28,6 procentenheter.

Men även i EU:s till befolkningsmängden största länder ökade statsskulden rejält, i Frankrike med 17,2 procentenheter och i Tyskland med 10,3 procentenheter.

Relaterat:

Volkswagen skär i personalstyrkan Fordonstillverkaren Volkswagen planerar att skära ned bemanningen med uppemot 4 000 jobb på anläggningar i Tyskland, enligt källor på företaget. Ta...
Betsson etablerar sig i USA Bettingbolaget Betsson etablerar sig på den amerikanska marknaden för sportspel online genom att ingå avtal med partnern Dostal Alley Casino. Avtal...
Eurozonens tillväxt överraskar positivt Lyfta smittskyddsrestriktioner har fått fart på återhämtningen i eurozonen. Tillväxten i eurozonen som helhet var bättre än väntat under andra kvartal...
Tyskt stödpaket i mångmiljardklassen Tysklands regering har enats om ett stimulanspaket på 130 miljarder euro (cirka 1 350 miljarder kronor) för att få fart på landets ekonomi efter de sk...