Hett vaccinföretag drar in 13 miljarder

Hetast på börsen just nu. På måndagskvällen meddelade det senaste vaccinhoppet, amerikanska Moderna med Astra-koppling, att man ber aktieägarna om motsvarande 13 miljarder kronor i nytt kapital.

Kursen rusade på New York-börsen under måndagen sedan bolaget meddelat en hoppingivande första studie av det framtagna vaccinet mot covid-19. Många är försöken att ta fram ett nytt vaccin världen över, men Modernas är det första att testas i USA.

Och den inledande mindre studien av åtta personer visar i huvudsak att testpersonerna utvecklade antikroppar som önskat och inga allvarligare biverkningar uppmärksammades. De biverkningar som ändå märktes var förkylningssymptom vid tester av den högsta dosen vaccin.

En andra fas, som bland annat ska testa den optimala dosen, har fått grönt ljus och USA:s myndigheter har satt vaccintestet i ett snabbspår. En större så kallad fas 3-studie ska dra i gång i juli, enligt planerna. Tidigare i maj tecknade bolaget ett avtal med läkemedelstillverkaren Lonza som ska kunna tillverka uppemot en miljard doser mot slutet av 2021 om vaccinet kommer att visa sig hålla i alla tester.

För att möta de stora kostnaderna meddelade bolaget på måndagskvällen att man gör en nyemission av aktier till ett värde av 1,34 miljarder dollar, eller omkring 13 miljarder kronor. I april pumpade amerikanska myndigheter in 483 miljoner dollar i projektet.

På New York-börsen rusade bolaget med 20 procent på måndagen, något som spiller över på svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca som äger åtta procent av aktierna i bolaget.

Relaterat:

Black Panther på all-time listan över mest inkomst... Black Panther filmen seglar förbi "Titanic" på all-time listan över mest inkomstbringande filmer. Black Panther filmen har nu dragit in 665,4 miljo...
Rekordstark EU-konjunktur enligt inköpschefer Konjunkturen är mycket stark i eurozonen, enligt inköpschefsindex, som nått sin högsta nivå sedan år 2 000. I juli klättrade indexet över 60-strecket....
Ikea säljer lägenheter i Kina Ikea har inlett försäljningen av 500 lägenheter i Changsha i södra Kina, när bolaget satsar på en kombination av köpcenter och boenden. Det är Ikea...
Kuba tillåter ökat antal småföretag Kubas regering meddelar att man kommer att tillåta att fler privatägda småföretag verkar i landet, där ekonomin till stor del är statsstyrd. Utspel...