Japan varnar: Värsta krisen sedan andra världskriget

Coronapandemin kan skapa den största ekonomiska krisen sedan andra världskriget varnar Japan.

– Den Japanska och internationela ekonomin är hotad, läget är mycket allvarligt. Den globala ekonomin står just nu inför den största krisen sedan andra världskriget, det säger Japans utrikesminister Toshimitsu Motegi under måndagen.

Uttalandet gjordes efter att den Japanska regeringen gjort sig redo för att godkänna ett nytt rekordstort räddningspaket på 117.1 triljoner yen för att möta den ekonomiska krisen. Japan är oroliga för att deras ekonomi (världens tredje största) ska falla i djup recession.

Det nya räddningspaketet består av pengar som ska betalas ut till alla medborgare och kommer mindre än två veckor efter det senaste räddningspaketet.

I Japan har 10,797 människor hittills smittats av covid-19 och 236 har avlidit. Antalet smittade över hela världen ligger på 2.4 miljoner och 166.000 har dött enligt data från Johns Hopkins Universitetet.

Uttbrottet har skapat kaos i den globala ekonomin och stört leveranskedjor. Pandemin har ochså orsakt en kollaps i oljepriset på grund av minskad efterfrågan.

Stora internationella institutioner varnar redan för att den stora coronakrisen kommer att driva många länder in recession.

– Krisen kan bli det värsta som drabbat världen i modern tid, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Han kallar ochså krisen för den största utmaningen sedan andra världskriget.

Relaterat:

Lättnader lyfter Heineken Den nederländska bryggerijätten Heineken vände förlust till vinst under första halvåret, sedan en rad länder lättat på coronarestriktionerna. Men i fl...
McDonald’s går bättre än väntat Coronanedstängningar ger ett oväntat stort lyft för hemleveranser och drive-in-alternativ för McDonald's i USA, visar en rapport för årets tredje kvar...
Astra: Vaccin mot muterat virus i höst Läkemedelsjätten Astra Zeneca lovar i samband med företagets bokslut en utökad vaccinproduktion och ny data kring bolagets covid 19-vaccin. Bolaget...
EU har förlorat 100 miljarder euro på sanktioner, ... EU straffar sig själva genom att följa Washingtons sanktioner mot Ryssland, säger Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov. Men medan sanktionerna inte...