Kina förbjuder kryptovalutor – bitcoin faller

Bitcoin faller med över sju procent sedan Kinas centralbank beslutat förbjuda all handel med kryptovalutor.

Ytterligare en kalldusch för kryptovalutorna, säger Johan Javeus, chefstrateg på SEB.

Beskedet kommer kanske inte helt oväntat. Kinesiska myndigheter har tidigare tydligt visat sin negativa syn på de digitala valutorna. Sedan tidigare har myndigheterna förbjudit Bitcoinbrytning i landet.

– Man vrider nu om tumskruvarna ett varv till, säger Johan Javeus.

Kinas centralbank meddelar också att den kommer att övervaka finansiella institut och olika betalföretag så att dessa håller sig borta från handel i kryptovalutor. Den som bryter mot förbudet kommer att utredas för kriminell aktivitet.

Faller rejält

Bitcoinkursen föll direkt med över sju procent till runt 41 400 dollar. Även andra mindre kryptovalutor följer med nedåt.

Det är lite oklart om det även blir olagligt att inneha valutorna, men helt klart blir det förbjudet att handla med dem.

Förbudet motiveras i ett uttalande bland annat med att kryptovalutorna stör den finansiella stabiliteten, underlättar för penningtvätt och bedrägerier eller andra illegala aktiviteter.

Kina är samtidigt på väg att släppa sin egen digitala valuta, vilket kommer att göra det möjligt för kinesiska myndigheter att övervaka finansiella transaktioner.

– Man vill förstås se till att det inte finns en massa konkurrenter, säger Johan Javeus.

Stramar åt

Beskedet är ett i raden från de kinesiska myndigheterna som rent allmänt vill stärka kontrollen över kinesisk inhemsk ekonomi. Redan innan den nu aktuella fastighetssmällen kring Evergrande som skakat om såväl kinesisk ekonomin som den globala, hade Kinas ledning försökt strama åt spekulationstendenserna på fastighetsmarknaden.

Det handlar om att stävja spekulation och och från myndigheternas sida behålla kontrollen över ekonomin, enligt Javeus.

Relaterat:

Astra Zeneca överväger modifierat vaccin Läkemedelsbolagen Astra Zeneca, Johnson & Johnson (J&J) har inlett studier kring om det går att modifiera bolagens covid-19-vaccin, rappor...
Här är bolagen som täljt guld i viruskrisen Det globala coronautbrottet har slagit mot allt från multinationella jättebolag till kvartersbutiker. Men det finns också vinnare. Affärstidningen Fin...
Delta Airlines störtdyker – förlorar en milj... Flygbolagen har drabbats hårt av coronakrisen och speciellt amerikanska Delta Airlines. Delta Airlines säger nu att man förlorat runt en miljard krono...
Betsson etablerar sig i USA Bettingbolaget Betsson etablerar sig på den amerikanska marknaden för sportspel online genom att ingå avtal med partnern Dostal Alley Casino. Avtal...