Kinas återhämtning tappar fart

kina-aktier

Återhämtningen i den kinesiska ekonomin tappade oväntat mycket fart i andra kvartalet, enligt färska BNP-beräkningar. Högre råvarupriser och nya vågor av smittspridning i covid-19-pandemin bidrog till utvecklingen.

Jämfört med andra kvartalet i fjol låg tillväxten på 7,9 procent. Analytiker hade i snitt räknat med 8,1 procent, enligt en Reutersenkät.

Och jämfört med första kvartalets tillväxt på 18,3 procent var det en kraftig inbromsning, som syntes både i Kinas detaljhandel och industriproduktion. Inte minst hämmades fordonsindustrin av flaskhalsar.

Tecken på nedkylning

Industriproduktionen i juni ökade med 8,3 procent, ned från 8,8 procent i maj. Detaljhandeln växte med 12,1 procent i juni, ned från 12,4 procent.

Det finns även tecken på att Kinas bostadsmarknad har gått in i en nedkylningsfas. I årstakt lyfte priserna på nya bostäder i Kina med 4,7 procent, mot 4,9 procent i maj. Det är den första nedgången i årstakt sedan december 2020.

Aktivitetsnivån i juni inger trots detta ett visst hopp, då statistik visar att den ligger på en något högre nivå än väntat.

– Vår stora oro gäller den ojämna återhämtningen som vi sett hittills och för Kina är återhämtningen för inhemsk konsumtion väldigt viktig. Detaljhandeln denna månad var hyggligt stark och det kan dämpa en del av oron, säger Woei Chen Ho, ekonom på banken UOB i Singapore.

Helårstillväxt på 8,6 procent väntas

Frågan många investerare ställer sig nu är om Kinas centralbank kommer med fler stimulansåtgärder efter det att banken i förra veckan sänkt kraven på reservkapital i kinesiska banker.

För helåret väntas i snitt en tillväxt i Kina på 8,6 procent, enligt en Reutersenkät. Det skulle vara den högsta tillväxten i landet på tio år och betydligt högre än den kinesiska regeringens officiella mål på 6 procent.

Kina var den enda stora ekonomi som klarade pandemiåret 2020 utan krympande ekonomi, med en tillväxt på 2,3 procent.

Relaterat:

Danmark vill bygga nio stycken företagsöar Strax utanför vattnet i Köpenhamn ska nio konstgjorda öar anläggas. Öarna med en total yta på tre miljoner kvadratmeter ska användas av kunskapsinten...
Tusentals Amazon anställda strejkar under Black Fr... Tusentals Amazon anställda i hela Europa protesterade under Black Friday över hur företaget behandlar sina lagerarbetare. Strejker ägde rum vid Ama...
8 000 får gå från Heineken efter rekordförlust... Nederländska Heineken lanserar ett nytt stort sparpaket. Världens näst största öltillverkare siktar på att göra sig av med 8 000 medarbetare inom konc...
Google döms till böter av EU-kommissionen Google dömdes på onsdagen av EU-kommissionen till 1,49 miljarder euro i böter för att ha brutit mot EU:s konkurrensregler. Google ska ha utnyttjat ...