Nya dokument: Vatikanen äger tusentals hus

Vatikanstaten har för första gången offentliggjort stora delar av sin egendom, som visar sig uppgå till fler än 5 000 fastigheter i många exklusiva områden.

I två dokument om sammanlagt 50 sidor redogör Vatikanen för flera nya uppgifter om dess omfattande tillgångar, som inkluderar drygt 4 000 byggnader i Italien och över 1 100 utomlands, utan att räkna med Vatikanstatens ambassader världen över.

Flera fastigheter ligger i exklusiva områden i London, Genéve, Lausanne och Paris.

Fastigheterna består till 40 procent av institut som skolor, kloster och sjukhus. Cirka 86 procent av alla fastigheter hyrs ut förmånligt, främst till anställda vid kyrkoväsendet.

De senaste åren har man däremot registrerat budgetunderskott motsvarande hundratals miljoner kronor och fyllt glappet med pengar från “Peterspenningen”, en fond som består av allmänhetens donationer.

Offentliggörandet av Vatikanens budget sammanfaller med en uppmärksammad rättegång om grov ekonomisk brottslighet mot tio personer, däribland en italiensk kardinal, som inleds i nästa vecka.

Åtalen gäller bland annat förskingring, pengatvätt, bedrägeri och utpressning kopplat till Vatikanens köp av en lyxfastighet i London 2014.

 

Relaterat:

Betsson etablerar sig i USA Bettingbolaget Betsson etablerar sig på den amerikanska marknaden för sportspel online genom att ingå avtal med partnern Dostal Alley Casino. Avtal...
Återhämtningen i Kina fortsätter Den ekonomiska återhämtningen i Kina tuffar på. Nya siffror för industriproduktionen och detaljhandeln under årets två första månader visar på rejäla ...
Rosa diamant sätter nytt rekord – säljs för ... En exceptionellt stor rosa diamant nästan 19 karat stor har satt ett nytt pris per karat rekord efter att ha sålts för 50 miljoner dollar till det ame...
Digitalskatt i fokus när USA:s finansminister besö... Om en dryg vecka ska EU-kommissionen lägga fram sina planer på beskattning av världens nätjättar. Eller? USA trycker på för att få EU att vänta. ...