Ökade risker i USA:s lånefest

Risktagandet på USA:s marknad för företagsobligationer ökar. Andelen skräpobligationer, med CCC-betyg från ledande ratinginstitut, är den högsta sedan inför finanskrisen 2007, rapporterar Financial Times.

Stödköp, krisåtgärder och räntesänkningar har fyllt på kapitalmarknaden i USA till bristningsgränsen. I jakten på avkastning tas det nu allt större risker på marknaden, när förhoppningarna ökar om framgångar för vaccinationsprogram, nya stimulanser från USA:s regering och en ekonomisk återhämtning.

Detta öppnar dörren för krisdrabbade företag inom besöksnäring, resor och detaljhandel att fylla på kassan med nya lån till ovanligt låg ränta.

Andelen av låntagare med bottenbetyget CCC bland årets emissioner av så kallade skräpobligationer i USA är uppe på 15 procent, enligt Financial Times beräkningar av data från Refinitiv.

Man får gå tillbaka till 2007, när den stora finanskrisen brakade loss i USA, för att hitta lika höga nivåer av risk på denna del av obligationsmarknaden.

Enligt Oleg Melentyev, analytiker på Bank of America, rör det sig om ett tydligt skifte på obligationsmarknaden. Tidigare under pandemin bestod obligationsmarknaden i USA främst av emissioner från finansiellt stabila företag som ville stärka kassan eller balansräkningen.

– Nu befinner vi oss djupt ned i botten på tunnan, när de svagaste och mest sårbara låntagarna slutligen får möjlighet att hitta finansiering på denna marknad, säger analytikern till Financial Times.

Han beskriver hur obligationslån till CCC-ratade bolag i USA under de gångna tre månaderna har lyft upp till rekordvolymer, med en topp på 3,5 miljarder dollar på tre veckor i januari.

Relaterat:

Oljepriset stiger efter handelsspänningar och mins... Oljepriset stiger på ökade handelsspänningar och lägre amerikanska borrningsaktivitet. Oljepriset steg på måndagen, lyfta av en nedgång i amerikans...
Google praktikant kostade företaget 90 miljoner ef... Allt gick fel under en övning hos Google när en praktikant råkade skicka iväg fel annonser till "ett enormt antal" webbsidor och appar. Misstaget s...
Oatly förlorade namntvist Havremjölkstillverkaren Oatly förlorade namntvisten mot brittiska Pureoaty. Domen kommer inte att överklagas, enligt Oatly. Pureoaty-tillverkaren Gleb...
Alibabas grundare Jack Ma kommer ut som Kommunist. Kinas mest kända entreprenör och miljardär har blivit avslöjad som medlem i kommunistpartiet. Jack Ma, grundare och verkställande ordförande för den k...