Oväntat stark återhämtning i Kina

Världens näst största ekonomi, Kina, återhämtar sig oväntat snabbt efter covidchocken tidigare i år.

Industriproduktionen i oktober ökade med 6,9 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt Kinas nationella statistikbyrå.

Lyftet för Kinas industri i oktober var större än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en produktionsökning på 6,5 procent, enligt en Reutersenkät.

Aktivitetsökningen i Kina går på många cylindrar. Smältverk och raffinaderier pumpar ut mer aluminium och bränsle och den inhemska detaljhandeln har återhämtat sig efter nedstängningarna tidigare i år och växer nu med 4,3 procent i årstakt – den högsta tillväxttakten hittills i år.

Lyftet syns även i bilsalongerna. Bilförsäljningen steg med 12,5 procent i oktober, främst tack vare ökad efterfrågan på elbilar.

Och trots nedgången i början av coronakrisen kan Kina nu räkna hem en ökning för de fasta investeringarna under januari-oktober i år på 1,8 procent över fjolårets investeringar. Även detta är mer än väntat.

Den sektor där det ser fortsatt osäkert ut är exporten, då den omfattande smittspridningen i USA och Europa slår mot global efterfrågan.

Kinas BNP ökade med 4,9 procent under årets tredje kvartal jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Men för helåret 2020 beräknas tillväxten stanna på drygt 2 procent till följd av Kinas ekonomiska tvärnit i början av året.

Relaterat:

Fransk vinproduktion rekordlåg efter frost Den franska vinproduktionen beräknas minska med uppemot 30 procent i år, sedan vinskördar frusit bort i våras. Risken är att året blir det sämsta i mo...
H&M och Ikea kopplas till tvångsarbete Människorättsorganisationer anklagar ett antal stora företag för att använda bomull som produceras i kinesiska arbetsläger. Både H&M och Ikea bekräfta...
President Donald Trump kan införa tullar på import... Europeiska bilaktier föll på tisdagen efter att en tysk tidning rapporterade att amerikanska presidenten Donald Trump skulle kunna införa tullar på im...
USA och Kina börjar förhandla igen USA och Kina har startat förhandlingar om handel inför ett möte mellan sina två ledare senare i månaden, enligt The Wall Street Journal. USA: s sta...