Rosa diamant sätter nytt rekord – säljs för 50 miljoner dollar

En exceptionellt stor rosa diamant nästan 19 karat stor har satt ett nytt pris per karat rekord efter att ha sålts för 50 miljoner dollar till det amerikanska lyxsmycken märket Harry Winston vid Christies auktion i Genève.

”The Pink Legacy fick ett extremt högt pris på 50 miljoner dollar, det blir 2,6 miljoner dollar per karat, vilket är världsrekordpriset för en rosa diamant”, säger Francois Curiel, Christies ordförande i Europa.

”Denna sten är diamanternas Leonardo Da Vinci, jag tror inte att det finns något bättre.”

Det förra rekordet var satt av en sten med mer än 50 karat, som såldes för 2,1 miljoner dollar per karat.

Diamanten såldes till det amerikanska lyxvarumärket Harry Winston, som ägs av den schweiziska Swatch-gruppen. Enligt auktionshuset, har den nya ägaren av Pink Legacy omgående bytt namn för ädelstenen till ”The Winston Pink Legacy” och lägger till den i sin samling av unika juveler.

Den sällsynta stenen är kategoriserad som en ”Fancy Vivid” diamant, högsta kvalitet i färgintensitet. Endast en av hundra tusen diamanter får denna betygsättning. Storleken gör det till en ännu mer exceptionell ädelstenen, eftersom ”Fancy Vivid” diamanter större än 10 karat är ”extremt ovanliga”, enligt Christie’s.

”Du måste erkänna att diamanten Pink Legacy var en mycket speciell diamant,” sa chefen för Christies internationella smyckenhet, Rahul Kadakia.

”Det är ett av de bästa och finaste exemplen på rosa diamanter i denna storlek och färg och den satt ett nytt världsrekordpris per karat.”

Auktionshuset avslöjade inte namnet på den tidigare ägaren till den stora stenen.

Enligt källor ägdes diamanten tidigare av Oppenheimer-familjen, som drev diamant gruvorna De Beers i tre generationer tills de sålde sin del av gruvorna för sju år sedan.

Relaterat:

H&M och Ikea kopplas till tvångsarbete Människorättsorganisationer anklagar ett antal stora företag för att använda bomull som produceras i kinesiska arbetsläger. Både H&M och Ikea bekräfta...
Tesla slog förväntningarna – igen Teslas aktie har lyft som en raket under året – trots att bilindustrin lidit under coronapandemin. Och när elbilstillverkaren släppte årets andra delå...
Kina kräver stopp för åtgärder mot Huawei Kina uppmanar USA att sluta med det "orimliga undertryckandet av Huawei och kinesiska företag" sedan Washington stramat åt reglerna för affärer med te...
Italien bötfäller Facebook för datainsamling Italienska myndigheter har delat ut en böter på motsvarande 70 miljoner kronor till Facebook för vilseledande information om hur bolaget samlar in kun...