Svag efterfrågan på olja trots vaccin

Trots att vaccinationsprogram kan vara på väg att startas väntas inga betydande lyft för den globala efterfrågan på olja förrän en bra bit in i 2021, enligt det internationella energiorganet IEA.

Det är alldeles för tidigt att veta hur och när vaccin kommer göra det möjligt till en återgång till ett mer normalt liv, konstaterar IEA.

”För närvarande förväntar vi oss ingen betydande påverkan i vår prognos under första halvan av 2021”, skriver IEA i en månadsrapport.

De kommersiella oljelagren i världen har minskat, både i augusti och september, men nivåerna är fortfarande inte långt ifrån rekordnivåerna i maj, konstaterar IEA.

Samtidigt pekar IEA på stor osäkerhet till följd av ökad smittspridning i USA och Europa, med nya nedstängningar, vilket leder till en sänkning av prognosen för global efterfrågan på olja 2020 med 400 000 fat per dag.

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja sjunker med 0,8 procent till cirka 43:50 dollar per fat efter prognosen. Det kan jämföras med priser över 65 dollar per fat före coronakrisen och bottennapp under 20 dollar per fat i april, när stora delar av världsekonomin tvärnitades av nedstängningar till följd av pandemin.

Relaterat:

President Trump skjuter upp kinesisk tullhöjning USA:s president Donald Trump twittrade på söndagskvällen att han sjuter upp den planerade höjningen av strafftullar på kinesiska varor. Beskedet från ...
Äpple-bråk mellan Apple och norskt regeringsparti... Ett av världens största börsbolag Apple protesterar mot det norska Fremskrittspartiets logotyp, som består av ett rött äpple. Norges nuvarande fina...
USA återinför sanktioner mot Iran USA återinförde sanktioner under måndagen för att kväva Irans olje- och sjöfartsindustri, samtidigt som de tillfälligt tillåter stor kunder som Kina o...
Volvo sätter nytt försäljningsrekord för femte åre... Volvo Cars säter ett nytt globalt försäljningsrekord för 2018, bolaget säljer för första gången över 600 000 bilar, enligt ett pressmeddelande. Fö...