Talibanerna har nu enorma mineraltillgångar

När talibanerna tog över Afghanistan tog de också kontroll över landets mineraltillgångar. Landet har en av värdens största fyndigheter av litium – en viktig mineral för framtiden.

– Efterfrågan på litium och metaller som används till batterier kommer att öka väldigt kraftigt framöver, säger Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank.

Afghanistan kallades ”ett Saudiarabien för litium” i en rapport från en general inom amerikanska militären år 2010. Fyndigheten uppskattas vara nästan lika stor som den i Bolivia, som är världens största kända fyndighet.

Förutom litium är Afghanistan rikt på koppar, kobolt, kol och järnmalm. Det finns också olja, naturgas och ädelstenar, skriver BBC. Mineraltillgångarna värderas till uppemot 26 000 miljarder kronor.

Lång väg till utvinning

Nu är resurserna i talibanernas händer, men det är ovisst om de kommer att kunna profitera på det. Att ha tillgångar under jord är en sak, att utvinna det kräver både investeringar och fungerande infrastruktur.

– Infrastrukturen har varit bristfällig under lång tid. Världssamfundet varit inne och försökt på ekonomin på fötter men det är en ekonomi som har väldiga bekymmer, säger Jörgen Kennemar, och fortsätter:

– Man har valt andra länder där man kunnat utvinna de här råvarorna på ett effektivare sätt.

De miljardsatsningar som framför allt USA gjort på infrastruktur i landet har inte gett förväntade resultat. Problem med korruption och genomförandet av projekt att gjort att mycket av det som investerats i landet förslösats.

Kan finnas samarbeten

Afghanistan räknas till ett av världens fattigaste länder, där internationellt bistånd stod för mer än en femtedel av landets totala inkomster innan talibanernas intåg, medan nästan en tredjedel av landets utgifter gick till säkerhet.

Säkerhetsproblemen och den eftersatta infrastrukturen har gjort Afghanistan till ett land som är oattraktivt för utländska investerare. Trots den stora tillgången på eftertraktade mineraler har Afghanistan fått få företagsetableringar.

Ett visst intresse för mineraltillgångarna har ändå funnits. Enligt BBC har det kommit flera rapporter om att Kina vill ge sig in på marknaden. Men, som BBC också skriver, har kinesiska företag redan vunnit kontrakt för koppar och olja men det har inte resulterat i någon brytning än.

Relaterat:

Kinas klimatutsläpp ökar kraftigt En kraftigt ökad kolanvändning har medfört att Kinas utsläpp av koldioxid ökat med nio procent under första kvartalet, jämfört med nivåerna före coron...
Bensinpriset på lägsta nivå sedan 2009 De ledande drivmedelsföretagen OKQ8 och Circle K sänkte under onsdagsmorgonen priset på 95-oktanig bensin med 35 öre. Literpriset ligger nu på 12,28 k...
Här är bolagen som täljt guld i viruskrisen Det globala coronautbrottet har slagit mot allt från multinationella jättebolag till kvartersbutiker. Men det finns också vinnare. Affärstidningen Fin...
Totalkrasch för världsturismen Turismen i världen har i stort sett upphört. Enligt FN-organet UNWTO (United Nations World Tourism Organization) kommer turismen i världen under året ...