USA-jobben fler än väntat: “Otroligt positivt”

Fler jobb än väntat skapades i USA under juli.

En bekräftelse på att pandemin håller på att tappa greppet kring den amerikanska ekonomin, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade i juli med 943 000 personer, enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Ekonomer hade i genomsnitt räknat med 870 000 nya jobb, enligt Reuters enkät.

Arbetslösheten sjönk till 5,4 procent i juli, från 5,9 procent månaden före. Här låg förväntningarna i snitt på 5,7 procent.

Juni månads sysselsättningsökning revideras till 938 000, exklusive jordbrukssektorn. Enligt tidigare beräkning ökade antalet sysselsatta med 850 000 i juni.

Siffran i dag är otroligt positiv. Det här är en bekräftelse på att pandemin håller på att tappa greppet kring den amerikanska ekonomin, säger Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom.

Marknaden i gungning

Osäkerheten om den amerikanska arbetsmarknadens utveckling var mycket stor inför statistiken, vilket tydligt illustrerades av ekonomernas prognoser: den mest pessimistiska ekonomen trodde att ökningen skulle stanna på 350 000 medan den största optimisten räknade med 1,6 miljoner nya jobb.

Det positiva beskedet kan innebära att amerikanska centralbanken inom en relativt snar framtid byter strategi och drar ned på det massiva stödet till ekonomin.

När du går från ett tillstånd till ett annat, när du går från en expansiv penningpolitik till att göra den mindre expansiv – det är ett skifte som äger rum och alltid när det sker sådana skiften så finns det en nervositet i marknaden, som kan sätta både räntemarknaden, valutamarknaden och börser i gungning, säger Robert Bergqvist

Ingen oro

Trots att det kan skapa en del osäkerhet finns det ingen anledning att oroa sig, anser Bergqvist.

Det många är rädda för är att återhämtningen går för snabbt och att det här kommer att leda till högre räntor. Men det är klart att räntorna inte heller är normala i dag, de ska egentligen ligga högre. Då tycker jag inte att man ska vara oroad över att räntorna stiger, för det är också ett tecken på att pandemin håller på att släppa greppet om ekonomin, säger han.

De oväntat starka siffrorna fick ingen omedelbar effekt på de svenska börskurserna. Inte heller kronans kurs påverkades nämnvärt.

Relaterat:

Delta Airlines störtdyker – förlorar en milj... Flygbolagen har drabbats hårt av coronakrisen och speciellt amerikanska Delta Airlines. Delta Airlines säger nu att man förlorat runt en miljard krono...
Återhämtningen i Kina fortsätter Den ekonomiska återhämtningen i Kina tuffar på. Nya siffror för industriproduktionen och detaljhandeln under årets två första månader visar på rejäla ...
Donald Trump ska träffa Kinas president Xi under G... Amerikas president Donald Trump har meddelat på Twitter att han ska ha ett längre möte med Kinas president Xi Jinping under G20 i Japan nästa vecka. ...
Bitcoin passerar ny rekordnivå Kryptovalutorna bitcoin och ether nådde nya rekordnivåer i handeln i Asien på lördagen. Värdet på en bitcoin steg till 56 620 dollar, motsvarande runt...