Volkswagen skär i personalstyrkan

Fordonstillverkaren Volkswagen planerar att skära ned bemanningen med uppemot 4 000 jobb på anläggningar i Tyskland, enligt källor på företaget.

Tanken är att erbjuda äldre anställda förtids- och deltidspension. Kostnaderna för omorganisationen kan uppgå till flera miljarder kronor, enligt en källa till nyhetsbyrån Reuters.

Företaget uppger sig ha kommit överens med arbetstagarrepresentanter om en plan.
Volkswagen förväntar att uppemot 900 arbetare kommer att tacka ja till förtidspensionering och att ett lägre tusental kommer att gå med på att förtidspensionera sig, enligt ett pressmeddelande.

Två källor på företaget säger att 3 000 till 4 000 tjänster ryker i samband med omorganisationen. Den ska genomföras på sex huvudanläggningar i Tyskland, som i dagsläget sysselsätter omkring 120 000 personer.

Fordonsjätten har avböjt att kommentera kostnaderna, som beror på hur många anställda som accepterar erbjudandet. En källa bedömer att prislappen kan landa på nära sex miljarder kronor.

Det 83-åriga företaget, som nyligen har lanserat två elbilar, satsar på att bli mer av ett högteknologiskt bolag i stil med Tesla.

Relaterat:

Jaguar – Land Rover sparkar 4,500 anställda Storbritanniens största biltillverkare gör sig av med tusentals jobb. Jaguar Land Rover (JLR) kommer att minska sin globala arbetsstyrka med 4500 anst...
Svag efterfrågan på olja trots vaccin Trots att vaccinationsprogram kan vara på väg att startas väntas inga betydande lyft för den globala efterfrågan på olja förrän en bra bit in i 2021, ...
Tesla slog förväntningarna – igen Teslas aktie har lyft som en raket under året – trots att bilindustrin lidit under coronapandemin. Och när elbilstillverkaren släppte årets andra delå...
Här räcker resekassan längst Vill man resa så billigt som möjligt så får man resa långt bort. Men svenskarnas två favoritstäder New York och San Francisco är det dyraste att semes...